30 minuters färd sydost från Göteborg ligger Laxforsen i Annebergs fantastiska natur. Med egen sjöstuga, bastuhus, flotte och en hel sjö till förfogande blir Laxforsen det självklara alternativet för goda minnen med familjen eller vännerna. Laxforsen går att utnyttja på många olika sätt, från att hyra över dagen för konferens eller kick-off, till en romantisk helg med din partner eller kanske en fiskevecka med gamla vänner? Laxforsen är helt enkelt den bästa platsen för någonting utöver det vanliga.
En plats att finnas till
En plats att finnas till
Att vara på Laxforsen är att slappna av, och det är lätt att bländas av skönheten som ständigt ligger framför ögonen när man är där. Stora skogar breder ut sig runt sjön, svanparet med sina ungarna ligger och guppar i vassen och ekan viskar om gammelgäddan som ännu inte har dragits upp. Trots närheten till storstaden är det nästan knäppt tyst här ute, och att ha hela området för dig själv är vad som gör det hela unikt.
Sjöstugan hyrs ut året runt och fortsätter att vara en plats dit människor återkommer. Midsommar på altanen, fiske från flotten i gryningen, en öl i det vedeldade karet under stjärnklar himmel. Eller varför inte kantarellplockning i skogen eller ett bad i isvaken innan du springer in i bastun igen?
Laxforsen har upplevelser att erbjuda året runt oavsett om du är proffsfiskare, letar efter en plats att ha möhippan på eller vill ha en helg utöver det vanliga med klassen, familjen, föreningen eller företaget. Det är du själv som sätter gränserna.
Sedan 1700-talet har det bott folk här intill och nedanför sjön när mjölnare och drängar arbetat vid den minsta och avslutande av Djursjöarna - Lilla djursjön. I vattnet leker inte längre lax, men både abborre, karp och gädda ligger och simmar vid inloppet och under bryggan. Stigarna är inte trampade av grannens löparskor utan av älgar och rådjur som rör sig i trakterna.
Sjöstugan och bastuhuset
Sjöstugan och bastuhuset
Bastuhuset består av toalett, dusch, ett omklädningsrum och vedeldad bastu med ett panoramafönster som vetter ut mot sjön. Fäller man ner stegen till loftet finns det ytterligare fyra sovplatser.
Sjöstugan är väl utrustad med kök, matbord för åtta personer, soffgrupp, kamin, TV, parabol och DVD. Det finns spis, ugn, glas, tallrikar, etc. Ta med det som ni vill äta eller dricka samt ev. grillkol. På altanen utanför finns det ytterligare ca 15 sittplatser.
Lämplig storlek på grupp för att nyttja anläggningen för
fester, myskvällar, svensexor och möhippor med övernattning och matlagning : 6 – 8 personer.
Lämplig storlek på grupp för att nyttja anläggningen enligt ovan men med måltider på altanen och ev. övernattning i Bäckstugorna nedanför sjön: Upp till 15 personer.
• Ensam tillgång till hela sjön
• Sjöstugan och bastuhuset enligt ovan
• Badbrygga med vedeldat kar
• Eka samt flotte med elmotor
• Grillplats
Bäckstugorna
Bäckstugorna
Nedanför backen till sjön ligger anläggningen där det tidigare bedrevs fiskuppfödning. Idag håller det så sakta på att utvecklas till bland annat ytterligare boende i form av stugor med sovplatser för de större sällskap som vill hyra sjön, men även för resande som behöver husrum för en natt eller några veckor. I dagsläget finns det två rum (ett tredje nästan färdigställt) med två sovplatser i varje (se bilderna ovan). I anslutning finns ett helt nybyggt tillhörande kök, två toaletter samt tvättmaskin och torktumlare.
Kontakta oss för mer information.
Prislistor
Prislistor
Helg fredag 18.00 - lördag 10.00 3.000 kr
Helg lördag 11.00 - söndag 12.00 4.000 kr
Helg fredag 18.00 - söndag 12.00 5.000 kr
Långhelg torsdag 18:00 - söndag 12:00 6.000 kr
Vardag 08:00 - 17:00 1.500 kr
Vardag med övernattning dag ett 15:00 - dag två 10:00 2.500 kr
1 säck ved ingår för användning till bastu eller kareldning,
pris per tillkommande säck 200 kr
Sänglinne 75 kr / person
Städning 800 kr
El tillkommer
Priserna gäller för sällskap upp till 8 personer. Därutöver pris enligt överenskommelse.
Pris per dygn 500 kr
Pris per vecka 2.000
Pris per månad 4.500
Sänglinne 75 / person och vecka
Hyresgäst ombesörjer slutstädning
El tillkommer
Flotte med elmotor får nyttjas kostnadsfritt under förutsättningen att sjöstugan och bastuhuset är outhyrda samt att väder och årstid tillåter.
Vid intresse av att använda det vedeldade karet kontakta oss.
Bokning
Bokning
Har du funderingar, önskemål eller vill boka Laxforsen? Maila oss genom formuläret nedan eller ring på 0300 - 220 53.
Älvsåkersvägen 625, Kungsbacka,
Telefon 0300 – 220 53
Vägbeskrivning från Anneberg:
Anneberg är beläget c:a 25 km söder om Göteborg och c:a 6 km norr om Kungsbacka. Från Annebergs station, kör rakt österut i 6 km. Då ser ni ett stort sågverk på höger sida – A-hus. Sedan är det bara 600 meter tills ni skall svänga vänster in på skogsvägen som går till Laxforsen. Efter c:a 200 meter in på skogsvägen ligger Laxforsens huvudbyggnad på höger sida och Sjöstugan & Bastuhuset ovanför backen.
Att ta sig till Laxforsen med kollektivtrafiken är möjligt men inte vid alla tidpunkter. Pendeltåget mellan Göteborg och Kungsbacka station stannar i Anneberg, ta därifrån buss 717 till hållplats Stenen. Strax innan avstigning på hållplatsen kommer bussen åka förbi Laxforsens skylt på vänster sida.
Laxforsens historia
Laxforsens historia
1806 byggdes kvarnen av byborna i Kyrkotorp här. Intill låg torpstugan (se bilden ovan) där mjölnare och senare maskinist för kraftverket bodde. Stugan revs 1935 men det renoverade kvarnhuset finns kvar än idag.
Spåren av de forna hjältarna finner vi runt om på Laxforsen. Det väcker känslor av ödmjukhet och respekt för de människor som skapat förutsättningar för vårt moderna samhälle.
I början av 1900-talet gick man ur huse för att elektrifiera landsbygden och 1915 invigdes kraftverket på Laxforsen, då kallat Djursjöbäcken. Bönderna i trakten slet med att bygga fördämningar och kraftverk och drog kablar så långt bort som till Annebergs centrum. Allt eftersom kablarna drogs fram så tändes gårdarna upp. Det kostade 6 kr per 25 W lampa och år.
Fiskodling som bedrevs på Laxforsen startade redan på 50-talet. Många 10-tals miljoner laxsmolt föddes upp här i anläggningen för att sedan säljas vidare till laxuppfödare och slutligen hamna på middagsbordet. Några tusen laxsmolt behölls varje år inom anläggningen för att födas upp till större storlekar. De stora fiskarna planterades sedan ut i sjön eller såldes vidare till sportfiskare för utsättning i put&take-sjöar.
När anläggningen stod på topp under 1980 – 90-talet var Laxforsen Fiskodling AB en av de modernaste fiskodlingarna som fanns. Hit reste odlare från stora delar av världen för att lära sig om fiskodling. EWOS, ett dotterbolag till Alfa-Laval var de som ägde och drev fiskodlingen. När vi övertog Laxforsen 2004 var produktionen fortfarande igång, men det krävdes mycket jobb för att hålla den vid liv och vi insåg snart att vi inte skulle räcka till. Snart valde vi att dra ner på uppfödningen och runt 2008 var fiskodlingen helt avvecklad. Istället valde vi att börja fokusera på uthyrning av sjön och Sjöstugan. Vid det här laget finns inte mycket av fiskodlingen kvar i huvudanläggningen nedanför sjön. De stora karen har sågats ner, hallarna tömts och nya användningsområden har tagit plats i byggnaden. För de som hyr Sjöstugan är huvudanläggningen bara bakgrundsbrus när man åker förbi uppför den branta grusbacken, den har redan haft sin storhetstid. Idag är vi unika på grund av det stora lugn som finns i varje andetag vid sjön.
Det är inte längre varken mjölet, elektriciteten eller regnbågslaxarna som är i fokus - utan naturen.